Veelgestelde vragen

Bekijk hier het antwoord op de meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat betekent Inrush?

Af en toe krijgen we de vraag waar de naam Normec Inrush vandaan komt. Inrush is een term uit de elektrotechniek en staat voor een stroom die optreedt bij het inschakelen van transformatoren, de inschakel- of inrushstroom. Deze stroom kan 10 tot 15 x zo hoog zijn als de normale stroom en daar moet een transformator voor worden beveiligd. Een inrushstroom veroorzaakt ook spanningsdips.

Kan ik alleen examen doen of moet ik eerst een opleiding volgen?

Het is niet mogelijk alleen een examen te doen. U moet bij ons de cursus volgen, omdat we in ons practicum met echte spanningen werken: 400V of 10kV. Dat is te gevaarlijk om onbekend met de installatie meteen examen te doen.

Mag ik met een verlopen pas nog werkzaamheden uitvoeren?

Dat hangt af van het elektrotechnisch bedrijfsvoorschrift dat uw werkgever heeft opgesteld. De certificering dient als opmaat voor de aanwijzing, die uw werkgever u verstrekt.

Is een in-company training ook mogelijk?

Dat is zeker mogelijk, hoewel dat geen Stipel-gecertificeerde opleidingen kunnen zijn. Normec Inrush beschikt ook over mobiele practica voor laagspanningsopleidingen. Neem gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden!

Hoeveel locaties heeft Normec Inrush?

Normec Inrush heeft vier eigen locaties: Heemskerk, Nieuwleusen, Maasdijk en Oude Tonge. Daarnaast hebben we nog een aantal gastlocaties.

Wat zijn BPM’s?

Dit zijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen, zoals werkschoenen en -kleding, handschoenen, veiligheidsbril en -helm. Normec Inrush beschikt over veiligheidsjassen, -brillen en -helmen. Wij verzoeken u iedere cursusdag de eigen werkschoenen mee te nemen.

Moet ik ook in mijn privétijd studeren?

Dat hangt af van een aantal factoren: uw opleidings- en ervaringsniveau, maar ook van het niveau van een cursus. Een aantal uren per week zelfstudie wordt minimaal geadviseerd. Met name de cursus VP Laagspanning wordt als lastig ervaren. Vraag gerust uw docent om advies.

Hoe lang is mijn certificaat geldig?

Een Stipel- of Normec Inrush-certificaat is 3 jaar geldig. Let wel: het elektrotechnische bedrijfsvoorschrift van uw werkgever bepaalt of u een aanwijzing krijgt, op basis van een behaald certificaat. De aanwijzing bepaalt of u werkzaamheden mag uitvoeren, niet het certificaat.

Bij Stipel I&U is de basistoets onderdeel van de totale certificering. Deze basistoets blijft 5 jaar geldig. Bij Stipel geldt het APK-systeem. Als u voor de verloopdatum opnieuw cursus en examen doet, dan geldt het nieuwe certificaat vanaf de datum dat het oude verloopt.

Wanneer ontvang ik mijn behaalde certificaat?

Het Stipel-certificaat wordt in principe binnen twee weken per post door Dekra naar uw werkgever gestuurd. Een Normec Inrush-certificaat sturen wij binnen één week per post naar uw werkgever.

Bij wie kan ik terecht voor advies over mijn opleiding?

Neem gerust contact op met Normec Inrush. We helpen u graag verder.

Is een maatwerkopleiding ook mogelijk?

Maatwerk is in overleg altijd mogelijk. Stipel-opleidingen zijn nooit maatwerk, omdat ze op een door Stipel goedgekeurde locatie moeten plaatsvinden (zoals de vier Normec Inrush-locaties) of op een transportstation van een energiebedrijf. Diverse bedrijven kiezen niet voor Stipel, maar willen een opleiding in het Engels of willen een in-company training. Dit zijn altijd maatwerkoplossingen. Zie voor meer informatie onze maatwerkopleidingen.

Heeft Normec Inrush ook cursussen in het Engels?

Ja, daarin voorziet Normec Inrush. Het is zelfs een groeiend fenomeen dat steeds meer bedrijven een cursus in het Engels willen. Overigens biedt Stipel helaas geen gecertificeerde opleidingen in het Engels. Normec Inrush biedt het Stipel-aanbod ook in het Engels aan, maar dan afgesloten met een Normec Inrush-examen en -certificaat. Zie voor meer informatie onze maatwerkopleidingen.

Wat zijn de toelatingseisen voor de verschillende opleidingen?

Dat hangt af of het een Stipel-I&U of een Stipel-PCE opleiding betreft. Voor I&U is in principe geen vooropleiding vereist, maar zonder elektrotechnische basiskennis op minimaal niveau 2 of 3 kan een opleiding lastig zijn. De basiskennis wordt getoetst door een basistoets.

Een Stipel PCE-opleiding checkt streng op een bepaalde minimale vooropleiding, afhankelijk van het niveau van het certificaat. Hier is dus geen sprake van een basistoets. De vooropleidingseisen staan vermeld in de volgende tabellen voor BHS (Hoogspanning) of BLS (Laagspanning).

Wat is het verschil tussen Stipel PCE en Stipel I&U?

  • Stipel PCE (persoonscertificering energiebedrijven) is de certificering die wordt toegepast voor en door alle energiebedrijven in Nederland, maar ook door de toeleveranciers. PCE is gebaseerd op BEI BLS of BEI BHS.
  • Stipel I&U wordt door de meeste industriebedrijven toegepast en is gebaseerd op de NEN3140 en/of NEN3840.

Het kan voorkomen dat een bedrijf werkt voor twee opdrachtgevers, een energiebedrijf en een industriebedrijf. In dat geval moet dus rekening worden gehouden met twee verschillende certificeringen, die onderling niet uitwisselbaar zijn, en ook niet onderling tot bepaalde vrijstellingen leiden.

Benieuwd wat wij voor u kunnen
betekenen?

Op zoek naar een erkende opleider voor (Stipel) veiligheidsexamens? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast ruime ervaring, is flexibiliteit in planning de grote kracht van Normec Inrush. Door de flexibele planning, sluiten onze opleidingen goed aan op de behoefte van onze klanten binnen het dagelijks werk.

Vraag een offerte aan

Neem contact met ons op