Inrush op Sint Eustatius

Onze collega Jan Willem Bogaards verzorgde een aantal veiligheidstrainingen op Sint Eustatius voor personeel van oliebedrijf NuStar Energy en technisch dienstverlener FMJ Projects. Op vrijdag 15 februari landde hij op het Caribische eiland. De volgende dag onderging hij eerst zelf een veiligheidstraining om zo toegang te krijgen tot het terrein van NuStar. In een kort interview vroegen we Jan Willem naar zijn ervaringen.

 

Wat heb je precies op Sint Eustatius gedaan?
“In twee weken tijd heb ik personeel getraind van FMJ Projects en NuStar. Er waren in totaal 34 cursisten. De helft van de groep kreeg de cursus IV/WV-VP, die vijf dagen duurde, en de andere zeventien kregen de eendaagse cursus VOP.”

 

Waarom is Inrush zo ver van huis actief?
“Op Sint Eustatius is de Nederlandse wet- en regelgeving van kracht. Vandaar dat Inrush ook hier ingehuurd wordt voor trainingen op het gebied van elektrische veiligheid.”

 

Wat is de voertaal daar? Het is toch een Nederlands eiland?
“Dat klopt, maar de voertaal is Engels. Alleen de wat oudere bewoners spreken Nederlands. Ook onder de cursisten van NuStar waren een paar mensen die Nederlands spraken, maar het overgrote deel van hun personeel is Amerikaans. De werknemers van FMJ zijn allemaal Portugees, dus die cursussen gaf ik in het Engels. Ik moet toegeven dat het heel prettig was dat ik de mensen die Nederlands spraken soms kon raadplegen voor de vertaling van een technisch woord in het Engels.”

 

Wat vond je van het lesgeven daar?
“Het was heel leuk om te doen! Ik had heel enthousiaste cursisten in mijn groepen en de lessen zijn goed ontvangen. Tijdens de lessen was er een goede wisselwerking en er kwamen mooie gesprekken over elektrische veiligheid op gang. Er werden nuttige voorbeelden uit hun praktijk genoemd, die ik ook zelf op de locatie heb kunnen zien.”

 

Hoe is het woon-werkverkeer op het eiland?
“Ik was heel snel op mijn werk. Er zijn geen stoplichten, geen files en alles is lekker dichtbij. Opvallend vond ik dat de automobilisten elkaar begroeten bij het passeren. Heel vriendelijk allemaal. Er was ook geen getoeter; als je even moest wachten, dan wachtte je gewoon even. Go slow, zeg maar. Op Sint Eustatius is het ook normaal om lifters mee te nemen. Dat waren trouwens voornamelijk lifters die naar het terrein van NuStar moesten. Ze waren goed herkenbaar aan de witte helm en kleding, die ik zelf ook bij me had.”

 

Heb je ook nog wat van de omgeving kunnen zien?
“Jazeker. De lessen waren van 08:00 uur tot 15:00 uur, dus daarna was er tijd genoeg om erop uit te trekken en Sint Eustatius te bekijken. Daar heb ik erg van genoten. Het is een prachtig eiland en er wonen supervriendelijke mensen. Ik raakte heel snel met mensen aan de praat. Gesprekken eindigden altijd met een gemoedelijk: Have a nice day!”

 

Klinkt als een heel rustig en vriendelijk eiland. Is het er veilig?
“Volgens mij is Sint Eustatius het veiligste stukje land op aarde. Er worden geen inbraken gepleegd en je huis en je auto hoeven niet op slot. Dat zegt wel genoeg denk ik.”

 

Kon je de flow van het eiland goed vasthouden toen je weer in Nederland aan de slag ging?
“Het lesgeven was soms best intensief, maar daarna was er genoeg tijd om te relaxen en dat gaat op het eiland heel gemakkelijk. Toen ik terugkwam op Schiphol en weer deelnam aan het hectische verkeer naar huis, was dat relaxte gevoel helaas weer snel verdwenen. Pas in de Kop van Noord-Holland, in mijn woonplaats, kwam dat gevoel weer een beetje terug… :-)”

 

Zo te horen heb je een geweldige tijd gehad op Sint Eustatius, Jan Willem. Bedankt voor het interview!

We helpen je op weg

Opleidingen

Blijf up-to-date!