Inrushdocent Johan van der Pol in Zimbabwe

Inrushdocent Johan van der Pol is al sinds 2007 verbonden aan de vrijwilligersorganisatie PUM Netherlands Senior Experts. PUM is een organisatie die vrijwilligers uitzendt naar bedrijven in ontwikkelingslanden, om lokaal kennis en ervaring te delen. De formule is eenvoudig. PUM betaalt het ticket en het bedrijf verzorgt je verblijf. En dat is niet altijd luxe, weet Johan uit ervaring.

Met ruim 35 jaar ervaring in de energiedistributie en overige nutsvoorzieningen op Schiphol kan ik voor bedrijven in ontwikkelingslanden een goede bijdrage leveren om de kwaliteit en vooral veiligheid te vergroten.

Inmiddels heb ik projecten gedaan in Zuid-Afrika, Honduras, Gambia, Burkina Faso, Nepal en Tanzania. In samenwerking met maincontractors van Schiphol zijn ook medewerkers van een bedrijf uit Gambia en Tanzania in Nederland geweest voor een training in de montage van hoogspanningsmoffen en eindsluitingen.

De uitzendingen duren 2 tot 3 weken. Kort, maar je kunt in korte tijd veel doen. Het belangrijkste is met de eigenaar van het bedrijf en de medewerkers vertrouwen op te bouwen en eerlijk zeggen wat je ervan vindt. Bijna altijd is iedereen enthousiast en werkt graag mee. Mensen nemen dingen van je aan en zien ook direct de resultaten van je aanpak. In veel gevallen zie je dat de mensen hun best doen het goed te doen, maar dat het ontbreekt aan kennis. Het is ze nooit goed geleerd of uitgelegd.

Soms lopen dingen ook anders als gepland. In december 2017 kreeg ik een aanvraag om in Zimbabwe te assisteren bij een bedrijf dat solar installaties aanlegt. Een leuk bedrijf met jonge mensen. Door de gelukkig vredig verlopen coupe werd mijn reis uitgesteld naar januari, dus ik ben net weer terug. Kort voor mijn vertrek vroeg de eigenaar of ik wilde helpen met het opstarten van een productielijn voor ledlampen. Hij had geïnvesteerd in een aantal machines en had opdracht voor het leveren van 25.000 stuks 7 Watt ledlampen aan de OK Mart winkelketen in Zimbabwe. Gelukkig had ik al eerder op een explosievenfabriek in Zuid-Afrika de medewerkers van de storingsdienst geholpen de downtime van de fabriek omlaag te brengen, dus de vraag was mij niet vreemd.

We zijn de eerste dag begonnen met 800 stuks. Vervolgens heb ik samen met de eigenaar zelf op iedere plek in de productie gewerkt en hebben we besloten waar er handjes bij en af konden. Na een week had hij 22 medewerkers aan het werk en werden er in 2 ploegendiensten 6150 stuks geproduceerd. Een prachtig resultaat.  50 % van de medewerkers zijn dames en ik heb hem aangeraden ook mensen met een handicap aan te nemen. Iemand in een rolstoel bedelt nu op straat maar kan prima aan de productielijn werken. De eigenaar was blij met het idee en gaat er wat mee doen heeft hij mij beloofd. Zo zie je hoe dingen anders kunnen lopen. Gelukkig heb ik ook nog tijd kunnen doorbrengen met de installateurs van het bedrijf. Met name het verkrijgen een goede aarding ervaren de medewerkers als een probleem. We hebben hier de nodige aandacht aan besteed.

Vanuit Inrush heb ik de medewerkers kunnen verblijden met een aantal nieuwe spanningsaanwijzers van Megger. Natuurlijk nadrukkelijk uitgelegd hoe deze te gebruiken.

Een follow-up over een aantal maanden wordt binnenkort gepland. Dan besteden we meer tijd aan de installatietak van het bedrijf.

 

We helpen je op weg

Opleidingen

Blijf up-to-date!