Faq - Inrush
Wat is het verschil tussen Stipel-PCE en Stipel-I&U?
  • PCE (persoonscertificering energiebedrijven) is de certificering die wordt toegepast door en voor alle energiebedrijven in Nederland (denk aan Alliander, Stedin, Enexis etc.), maar ook voor toeleveranciers van deze bedrijven. PCE is gebaseerd op de BEI BLS of BEI BHS.
  • Stipel-I&U (Industrie & Utiliteit) wordt door de meeste overige industrieën en bedrijven toegepast (bijvoorbeeld Shell, TataSteel, Heijmans, Engie etc.), en is gebaseerd op de NEN3140 en/of NEN3840.
  • Het kan voorkomen dat een bedrijf werkt voor 2 opdrachtgevers, een energiebedrijf en een industriebedrijf. In dat geval moet dus rekening worden gehouden met 2 verschillende certificeringen, die onderling niet uitwisselbaar zijn, en ook niet onderling tot bepaalde vrijstellingen leiden.
Wat zijn de toelatingseisen voor de verschillende opleidingen?

Dat hangt af of het een Stipel-I&U of een Stipel-PCE opleiding betreft. Voor I&U is in principe geen vooropleiding vereist, maar zonder elektrotechnische basiskennis op minimaal niveau 2 of 3 kan een opleiding lastig zijn. De basiskennis wordt getoetst door een basistoets.

Een Stipel PCE-opleiding checkt streng op een bepaalde minimale vooropleiding, afhankelijk van het niveau van het certificaat. Hier is dus geen sprake van een basistoets. De vooropleidingseisen staan vermeld in de volgende tabellen, respectievelijk voor BHS (Hoogspanning) of BLS (Laagspanning):

https://www.beiviag.nl/bei-bhs/bei-bhs-bijlagen
https://www.beiviag.nl/bei-bls/bei-bls-bijlagen

Is maatwerk ook mogelijk?

Maatwerk is in overleg altijd mogelijk. Stipel-opleidingen zijn nooit maatwerk, omdat ze of op een door Stipel goedgekeurde locatie moeten plaatsvinden, zoals de 4 Inrush-locaties, of op een transportstation van een energiebedrijf.
Diverse bedrijven kiezen niet voor Stipel, willen een opleiding in het Engels of willen een in-company training. Dit zijn altijd maatwerkoplossingen. Vraag bij ons naar de mogelijkheden!

Heeft Inrush ook cursussen in het Engels?

Ja, daarin voorziet Inrush. Het is zelfs een groeiend fenomeen dat steeds meer bedrijven een cursus in het Engels willen. Overigens biedt Stipel helaas geen gecertificeerde opleidingen in het Engels. Inrush biedt het Stipel-aanbod ook in het Engels aan, maar dan afgesloten met een Inrush-examen en -certificaat.

Bij wie kan ik terecht voor een persoonlijk opleidingsadvies?

U kunt Inrush altijd bellen op het algemene nummer 0251-750262. We helpen u graag verder.

Waar vind ik de annuleringsvoorwaarden?

Die vindt u op onze website:
Algemene-voorwaarden-InrushBV.pdf

Wanneer ontvang ik mijn behaalde certificaat?

Het Stipel-certificaat wordt in principe binnen 2 weken per post door Dekra naar uw werkgever gestuurd.

Een Inrush-certificaat wordt in principe binnen 1 week per post naar uw werkgever gestuurd.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Een Stipel- of Inrush-certificaat is 3 jaar geldig. Let wel: het elektrotechnische bedrijfsvoorschrift van uw werkgever bepaalt of u een aanwijzing krijgt, op basis van een behaald certificaat. De aanwijzing bepaalt of u werkzaamheden mag uitvoeren, niet het certificaat.
Bij Stipel I&U is de basistoets onderdeel van de totale certificering. Deze basistoets blijft 5 jaar geldig. Bij Stipel geldt het APK-systeem. Als u voor de verloopdatum opnieuw cursus en examen doet, dan geldt het nieuwe certificaat vanaf de datum dat het oude verloopt.

Moet ik veel privetijd besteden om te studeren?

Dat hangt af van een aantal factoren: uw opleidings- en ervaringsniveau, maar ook van het niveau van een cursus. Een aantal uren per week zelfstudie wordt minimaal geadviseerd. Met name de cursus VP Laagspanning wordt als lastig ervaren. Vraag uw docent om advies.

Wat wordt verstaan onder PBM’s?

Dit zijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen, zoals werkschoenen en -kleding, handschoenen, veiligheidsbril en -helm. Inrush beschikt over veiligheidsjassen, -brillen en -helmen. Wij verzoeken u iedere cursusdag de eigen werkschoenen mee te nemen.

Hoeveel locaties heeft Inrush?

Inrush heeft 4 eigen locaties: Heemskerk, Nieuwleusen, Maasdijk en Oude Tonge. 
Daarnaast hebben we nog een aantal gastlocaties.

Is een in-company training ook mogelijk?

Dat is zeker mogelijk, hoewel dat geen Stipel-gecertificeerde opleidingen kunnen zijn. Inrush heeft ook de beschikking over mobiele practica voor laagspanningsopleidingen. Vraag naar de mogelijkheden!

Mag ik met een verlopen pas nog werkzaamheden uitvoeren?

Dat hangt af van het elektrotechnisch bedrijfsvoorschrift dat uw werkgever heeft opgesteld. De certificering dient als opmaat voor de aanwijzing, die uw werkgever u verstrekt.

Kan ik ook alleen examen doen of moet ik per se een cursus volgen?

Het is niet mogelijk alleen een examen te doen. U moet bij ons de cursus volgen, omdat we in ons practicum met echte spanningen werken: 400V of 10kV. Dat is te gevaarlijk om onbekend met de installatie meteen examen te doen.

Blijf up-to-date!